Maaltijdbox vergelijken – HelloFresh of Smartmat?

Smartmat heeft een lange tijd alleen gedomineerd op de Belgische maaltijdbox markt, er waren wel andere bedrijven die deze diensten aanboden zoals Foodbag, Foodnomads en Localfoodbox, deze zijn allen niet zo groot als Smartmat en had dit bedrijf met het meest complete aanbod deze hele Belgische maaltijdbox markt voor zichzelf. Daar is sinds kort verandering in gekomen want omdat de Nederlandse maaltijdbox markt zo goed gaat, hebben enkele bedrijven die hier de markt domineren ervoor gekozen om ook in België en of Vlaanderen te gaan bezorgen. HelloFresh en Marley Spoon zijn in Nederland altijd al elkaars concurrent geweest en gaan daar nu in België ook mee door, daar kom wel Smartmat bij, die hier direct last van heeft. Zowel Marley Spoon als HelloFresh leveren allebei hele goede boxen, die compleet zijn en goed geprijsd, ze zijn zelfs goedkoper dan Smartmat en dit zal het van Origine Belgische bedrijf momenteel steeds meer gaan voelen.

 

Strijd om marktaandeel

Dat betekend dat de strijd om het grootste marktaandeel is los gebarsten en alle betrokken partijen nu hun best gaan doen om de beste service, de beste kwaliteit en prijs neer te zetten voor de consument. De grootste twee partijen zijn nu nog HelloFresh en Smartmat waar Smartmat vooralsnog het grootste gedeelte van de markt in handen heeft, maar Hello Fresh zit ze op de hielen en het is met de prijzen die het bedrijf hanteert een kwestie van tijd dat het net als in Nederland ook in België de grootste gaat zijn.

 

Marketing

De marketing machine van HelloFresh draait op volle toeren en naast het hebben van een goede box met een heldere prijs kwaliteit vergelijking, is promotie essentieel als je het tegen andere bedrijven in dezelfde sector wilt opnemen, en dat niet alleen zelfs als er geen concurrentie is, moet je adverteren om je product onder de aandacht te brengen. De verwachting is dat binnen nu en een jaar ook België bekend is met de maaltijdboxen van HelloFresh.

 

HelloFresh of Smartmat?

De dienst de deze twee bedrijven aanbieden is erg vergelijkbaar, ze verkopen allebei maaltijdboxen, hebben een compleet assortiment waarbij aan alles gedacht is, hebben goede kwaliteit seizoensproducten en verse ingrediënten in de recepten zitten, maar toch zijn er een aantal verschillen.

 

Keuze

Hoewel ze allebei een ruim aanbod in maaltijdboxen hebben heeft HelloFresh dit toch wat beter georganiseerd en heb je meer vrijheid in keuze. Zo kun je 3 of 5 maaltijden kiezen voor 1 tot en met 6 personen, Smartmat heeft wel veel verschillende boxen maar veel minder opties hierin. Daarnaast kun je bij HelloFresh zelf maaltijden kiezen die in de box bezorgd gaan worden, dit spreek een publiek aan die eerst niet terecht kon bij ze en bij de andere bezorgers van deze kookpakketten.

 

+ 1 voor HelloFresh

 

Kwaliteit

Alle twee de maaltijdbezorgdiensten maken gebruik van boeren uit de regio en komen de gebruikte ingrediënten direct bij de bron vandaan, er wordt veel gebruik gemaakt van seizoensproducten, duurzame ingrediënten waar geen toevoegingen in worden gebruikt en daarmee erg puur zijn, eerlijk, vers en lekker van smaak. Er wordt gebruik gemaakt van veel biologische producten en de recepten worden door voedingsdeskundigen bedacht volgens een gezond verantwoord voedingspatroon. Beide maaltijdbezorgdiensten zijn hier erg en even goed in.

 

Prijs

Naast de keuze en kwaliteit van de ingrediënten is de prijs minstens net zo belangrijk, HelloFresh wint het al op de keuze maar is een overtuigende winnaar als het aankomt op de prijs van een maaltijdbox.
Smartmat is vele malen duurder en hierdoor een beetje ongeloofwaardig aan het worden. Als je een maaltijdbox voor 4 personen met 5 maaltijden besteld dan ben jij bij HelloFresh 93 euro kwijt. Bij Smartmat ben je voor dezelfde hoeveelheid 109,- euro kwijt. Nogal een groot verschil. Als we naar de vegetarische maaltijdbox kijken van deze twee dan zie je weer hetzelfde bij HelloFresh kost de Veggiebox voor 4 personen met 3 maaltijden 63,- euro en bij Smartmat maar liefst 75,- Dit doet je afvragen waarom de prijzen van Smartmat zo extreem hoger zijn dan die van HelloFresh. De kans is erg waarschijnlijk dat het bedrijf z,n prijzen moet gaan aanpassen als ze nog serieus genomen willen worden en mee willen doen in de markt.

 

+ 2 punten voor HelloFresh.

 

Eindstand

We hebben hier naar de 3 belangrijkste aspecten voor de consument gekeken, en zien dat er een duidelijke winnaar uit komt. HelloFresh heeft hier 3 punten meer dan Smartmat, een beter en ruimer aanbod met veel meer keuze opties voor het aantal personen en het aantal maaltijden dat je wilt bestellen, daarbij komt dat je zelf kan kiezen welke recepten je krijgt, zo kun je ingrediënten die je echt niet lekker vind overslaan of een vegetarische maaltijdbox combineren met vis. De kwaliteit ligt in lijn met elkaar, maar bij de prijs zien we weer een duidelijke winnaar.

 

Als ik zo snel moet inschatten hoe het er in de toekomst gaat uit zien, dan zul je snappen dat Smartmat het zwaar gaat krijgen in deze strijd om marktaandeel. Marley Spoon is er ook nog en zal met z,n sterke eigenschappen ook aan Smartmat voorbij gaan als het bedrijf niet onmiddellijk wat aan z,n prijzen gaat doen.